iloista yhteistyötä

Teksti Henna Lempiäinen ja Kaisu Isola

Rally-toko on varsin uusi kilpailulaji, jossa suoritetaan rataa iloisella kontaktilla ja hymyssä suin häntien heiluessa. Sen tavoitteena on parantaa ohjaajan ja koiran välistä iloista yhteistyötä ja lisäksi se on hauskaa aktivointia. Laji sopii kaikille ja kaiken ikäisille ihmisille ja koirille.

Rally-toko kehitettiin 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen. Lajissa yhdistyy elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Suomessa laji virallistui viime vuoden toukokuussa, jolloin springerit olivat edustettuna jo heti ensimmäisenä virallisena kilpailupäivänä. Rally-toko kehitettiin alun perin parantamaan koiran hallintaa normaalissa arjessa. Radalla olevia tehtäviä ovat muun muassa normaalit asennonvaihdot, kuten istuminen tai makaaminen, paikalla olo, seuraaminen, nopeuden muutokset ja suunnanvaihdot, sekä erilaisten houkutusten (esimerkiksi lelun tai herkun) ohi käveleminen, joista on hyötyä esimerkiksi kaupungilla kävellessä.

Rally-toko eroaa monista muista lajeista siinä, että kilpailuissa saa ja on jopa toivottavaa kehua ja kannustaa koiraa kilpailuissa radan aikana. Kova komentaminen tai hihnan kiristäminen puolestaan vähentävät koirakon pisteitä. Koiraa voi ohjata radalla sekä suullisten käskyjen että käsimerkkien avulla. Rally-tokon arvostelu eroaa muun muassa seuraamisen kriteereissä tokosta, jossa seuraamisen arvostelukriteerit ovat tiukempia esimerkiksi seuraamispaikan suhteen. Rally-tokossa koira oppii hallitsemaan kehoaan paremmin. Jotkin tehtävät, kuten tiukat vasempaan käännökset, vaativat koiralta takapään hallintaa. Ylemmissä luokissa koiran on seurattava ja tehtävä tehtäviä myös ohjaajan oikealla puolella, joka vahvistaa myös kehon toisen puolen hallintaa, joka monessa muussa lajissa jää huomiotta. Rally-toko sopii myös koirakon yhteistyön ja kontaktin kehittämiseen, temppujen opettelemiseen ja koiran aktivointiin.

Rally-tokossa koirakko suorittaa rataa, joka koostuu luokasta riippuen 10-20 tehtäväkyltistä. Kilpailuissa tuomarin suunnittelema rata käydään läpi luokittain, ilman koiria, yhdessä tuomarin kanssa rataan tutustumisessa jokaisen luokan alussa. Kyltit suoritetaan numerojärjestyksessä ja niiden välisen matkan koira seuraa ohjaajan vierellä. Kussakin kyltissä on tehtävä, jonka koirakko suorittaa kyltin tehtävänannon mukaisesti. Rally-tokokilpailuissa koirakon ratasuoritus arvostellaan vähentämällä 100 pisteestä radalla tapahtuvat virheet. Virhetyyppejä on useampia ja ne arvioidaan 1, 3 tai 10 pisteen virheinä tai hylkäävänä virheenä. Virheitä ovat muun muassa hihnan kiristyminen, vino asento, väärät tai epätarkat asennot ja virheellinen suorituspaikka. Lisäksi tuomari arvioi koirakon kokonaisvaikutelman ratasuorituksen perusteella. Kilpailuradasta saatu tulos on hyväksytty, jos koirakon pisteet ovat vähintään 70. Kilpailuissa on neljä luokkaa, alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokat. Koirakon saadessa kolmannen hyväksytyn tuloksen yhdessä luokassa, sille myönnetään kilpailuluokan mukainen koulutustunnus (RTK1, RTK2, RTK3 tai RTK4) ja koirakko siirtyy kilpailemaan seuraavaan luokkaan.

Koirakon edetessä luokasta toiseen tulee kussakin luokassa opeteltavaksi uusia tehtäviä ja kilpailuissa radalla on koirakon kilpailuluokan mukaisten tehtävien lisäksi alempien luokkien tehtäviä. Alokasluokassa opeteltavia kylttejä on 31, kun taas mestariluokkaan edetessä tehtävävaihtoehtoja on jo 130. Radalla ei kuitenkaan ole kaikkia kylttejä kerralla, vaan tuomari suunnittelee radan luokittain säännöissä määritellyn pituiseksi ja valitsee siihen tehtävät kilpailuluokan mukaisesti. Alokasluokan osallistumiskynnys on matala ja koira on koko radan hihnassa. Ylempiin luokkiin edetessä koira suorittaa radan ilman hihnaa, osattavien tehtäväkylttien määrä ja radan pituus kasvaa ja arvosteluperiaatteet tiukkenevat niin, että laji tarjoaa haastetta myös kokeneemmalle kouluttajalle. Kilpailuissa radan suoritukseen kuluva aika vaikuttaa lähinnä palkintosijoja jaettaessa, jos useammalla koirakolla on sama pistemäärä. Tuomarin on mahdollista jakaa joka luokassa koirakon pisteistä riippumatta myös tuomarin palkinto, jonka perusteet tuomari ilmoittaa palkintojen jaossa. Palkinto annetaan yleensä koirakolle, jota tuomari haluaa erityisesti kannustaa eteenpäin tai jonka suoritus jäi positiivisesti tuomarin mieleen. Rally-tokossa on mahdollista anoa rally-tokovalion (RTVA) arvoa, kun koiralla on kolme vähintään 95 pisteen tulosta mestariluokasta vähintään kahdelta eri tuomarilta. Lisäksi koiran pitää olla palkittu näyttelyssä vähintään laatumaininnalla hyvä yli 15 kuukauden ikäisenä.

Lajia voi harrastaa kaikenrotuisilla ja -ikäisillä koirilla ja se sopii ohjaajille ikään katsomatta. Kilpailuihin osallistumiseen alaikärajat koirille on alokasluokkaan 10 kk ja mestariluokkaan 15 kk. Kilpailuihin on mahdollista hakea tarvittaessa poikkeuslupaa koiralle tai ohjaajalle esimerkiksi hyppyesteen madaltamiseksi tai vapautus ”puolen vaihto jalkojen välistä” -tehtävästä pyörätuolin vuoksi.

Rally-tokon jokaisessa tasoluokassa kilpailee springereitä ja uudet harrastajat ovat aina tervetulleita tämän mukavan lajin pariin. Lajiin pääsee parhaiten mukaan osallistumalla rally-tokokoulutuksiin, mutta alkuun pääsee myös tutustumalla Rally-Tokoyhdistyksen sivuilta löytyviin kyltteihin, jotka voi tulostaa kotitreenejä varten. Rally-toko on jo ohittanut kirkkaasti tokon sekä kaikkien rotujen, että springerspanieleiden harrastustilastoissa, ja on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti virallistumisensa 1.5.2014 jälkeen. Tällä hetkellä (9/2017) springerspanieleissa ei ole vielä yhtään rally-tokovaliota, mutta kaksi walesia on jo saavuttanut korkeimman RTK4-koulutustunnuksen ja jahtaa valiotitteliin vaadittavia “ysivitosia” (wss Jangas Duck Soup ja wss Très Allantes Chansonette). Enkuista suurin osa kisaa tällä hetkellä rallyn alempia luokkia (ALO/AVO). Ylimmän MES-luokan tulosputkea ei ole vielä enkuissa korkattu, mutta lähellä ollaan jo sielläkin! Springerspanielien parissa aktiivisia lajin harrastajia on ympäri Suomea. Enkuissa harrastajia on sekä näyttely- että käyttölinjan edustajissa.

Ensimmäiset Springerspanielien rally-tokomestaruudet kisattiin Riihimäellä syksyllä 2016. Tällöin Springerspanielien Rally-tokomestaruuden 2016 nimiinsä veivät wss Jangas Duck Soup ja Tiina Janka.